Programes comunitaris

Programes comunitaris

Print

El museu té el compromís d’ampliar l’accés de les persones a la cultura i per això col·labora amb altres entitats culturals, educatives i socials.

Museu Espai en Comú

Programa per a la inclusió cultural i social que s’adreça a persones vulnerables que tenen dificultats per visitar els museus de manera autònoma. Els projectes que es desenvolupen són projectes específics de llarga durada.

Projectes desenvolupats:

    Amb l’ajut de Fundació “la Caixa” – Art per a la millora social (convocatòria 2013)
    

  • Retrats (2009) i Retrat i autoretrat (2012). La col·lecció del museu ha estat el desencadenant de dos projectes que tenien com a objectiu aprofundir de manera creativa en el tema del retrat i de l'autoretrat i posava en evidència la diversitat de vides i d'històries de persones que sovint són tractades per la societat com a individus que formen part d'un grup homogeni sense identitat individual.

  • Ments creatives (2007): L’exposició Natures mortes. De Sánchez Cotán a Goya (27 de març – 24 de juny de 2007) va ser el punt de partida d’aquest projecte per desenvolupar una experiència creadora . Les natures mortes van   ser el referent artístic que va despertar la curiositat i va fer descobrir formes de vida d’altres temps. Buscar, triar i decidir entre aquells elements de la vida quotidiana i de l’entorn més immediat, com el mercat o la cuina del centre, els va permetre fer un treball autònom i de creació individual.

Art, Salut i Benestar

Programa que utilitza l’art com a recurs en l’àmbit de la salut, i que posa en valor els museus i les institucions culturals com a agents amb potencialitat de ser beneficiosos pel benestar de les persones.

Projectes:

Dones migrades amb simptomatologia d’estrès posttraumàtic (Vall d’Hebron)

Dones migrades - art, salut i benestar

Un grup de dotze dones d’origen cultural divers que pateixen simptomatologia d’estrès traumàtic ha treballat durant deu sessions a les sales del Museu, acompanyat de professionals de la institució i l’hospital, amb l’objectiu d’incorporar les arts com a recurs a l’àmbit terapèutic.

 “Aquesta iniciativa s’emmarca en un programa transversal recentment aprovat per l’Institut Català de la Salut (ICS) que busca avançar en l’aprofitament del valor terapèutic de les diferents disciplines artístiques i culturals.”

Art Gran. Persones grans i solitud (Agència de Salut Pública de Barcelona)

art gran | art, salut i benestar

Foto: Agència de Salut Pública de Barcelona

Cada cop hi ha més evidencia científica dels efectes beneficiosos de l’art en el benestar de les persones. La participació en activitats artístiques per part de les persones grans ajuda a tornar-se a connectar amb la comunitat.

L’objectiu del projecte és contribuir a la disminució de la solitud de les persones grans (a partir de 70 anys) de la ciutat de Barcelona a través de tallers d’art realitzats en els museus i espais patrimonials. El 2019 els equipaments culturals que formen part del projecte –Museu Picasso, MACBA, CCCB, Recinte Modernista Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, CaixaForum i el Museu Nacional- han treballat en l’elaboració del protocol d’actuació i constitució de l’equip que havia de dur a terme la intervenció i la selecció de les persones grans participants. Les 10 sessions del projecte s’havien d’implementar entre abril i juny de 2020, però a causa de la incidència de la Covid-19 el projecte segueix a l’espera que canviï la situació sanitària.

Respirar quadres (Residències Municipals de Barcelona)

Respirar quadres | art, salut i benestar

Foto: Gemma Reguant

La covid-19 ha posat en evidència la necessitat d’establir altres maneres de comunicar-nos que garanteixin el benestar de les persones i que alleugereixi  la seva situació d’aïllament físic i emocional. La falta d’aire en sentit real i figuratiu  ha dibuixat el paisatge de la malaltia: l’han patit els malats de la covid, però també les persones que s’han sentit soles o aïllades a casa seva, el personal sanitari lluitant contra la pandèmia, les persones de les entitats socials, desbordades i sobrepassades pel que estava passant, i especialment les persones grans que viuen en residències.

El projecte té com a objectiu, a partir d’una selecció d’obres del museu, aportar beneficis de salut a les persones a través de la respiració, la consciència sensorial i corporal acompanyats de Gemma Reguant, experta en veu i respiració.

Les sessions es duen a terme a les 4 residències municipals de la ciutat de Barcelona en horari de matí i en grups reduïts de persones grans que han estat escollits per la direcció dels centres.

 

Art i Llengua

El programa L’art de parlar és fruit de la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Servei d’Educació al Llarg de la Vida del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La seva finalitat és fomentar un ensenyament competencial de les llengües a les escoles d’adults amb especial atenció a la comunicació oral i a l’alfabetisme transmèdia, entès com un conjunt d’habilitats, pràctiques, valors, sensibilitats i estratègies d’aprenentatge i intercanvi aplicades en el context de les noves cultures col·laboratives.

Apropa Cultura

Apropa Cultura és una xarxa inclusiva que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer accessible la cultura a persones vulnerables.

El Museu Nacional en forma part facilitant l’accés a una programació especialitzada a un preu reduït i participant en el programa Educa amb l’Art de formació per a educadors socials: https://www.apropacultura.cat/ca/curs/educa-art-2019-2020

Sessions preparatòries per a professionals

Atenem als educadors socials i professorat d’escoles d’educació especial per compartir experiències que aportin nous coneixements i maneres d’aproximar-nos al patrimoni artístic des de l’accessibilitat universal.

També organitzem sessions de presentació de les exposicions temporals amb l’objectiu de posar a disposició eines metodològiques i recursos: https://www.museunacional.cat/ca/visites-les-exposicions

Si voleu fer-nos una consulta o una proposta podeu contactar-nos per correu a [email protected] o al telèfon 93 622 03 60, demanant pel Departament d’Educació.

Grup de Treball Museus i Accessibilitat

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, juntament amb altres museus de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana, forma part d’un Grup de Treball que tracta temes d’accessibilitat als museus. Aquest grup ha creat el Blog sobre Museus i Accessibilitat que recull les seves experiències i d’altres que siguin d’interès i que tractin temes d’accessibilitat en el sentit més ampli del terme.

Programes comunitaris