Programes comunitaris

Programes comunitaris

Print

El museu té el compromís d’ampliar l’accés de les persones a la cultura i per això col·labora amb altres entitats culturals, educatives i socials.

Museu Espai en Comú

Programa per a la inclusió cultural i social que s’adreça a persones vulnerables que tenen dificultats per visitar els museus de manera autònoma. Els projectes que es desenvolupen són projectes específics de llarga durada.

Projectes desenvolupats:

    Amb l’ajut de Fundació “la Caixa” – Art per a la millora social (convocatòria 2013)
    

  • Retrats (2009) i Retrat i autoretrat (2012). La col·lecció del museu ha estat el desencadenant de dos projectes que tenien com a objectiu aprofundir de manera creativa en el tema del retrat i de l'autoretrat i posava en evidència la diversitat de vides i d'històries de persones que sovint són tractades per la societat com a individus que formen part d'un grup homogeni sense identitat individual.

  • Ments creatives (2007): L’exposició Natures mortes. De Sánchez Cotán a Goya (27 de març – 24 de juny de 2007) va ser el punt de partida d’aquest projecte per desenvolupar una experiència creadora . Les natures mortes van   ser el referent artístic que va despertar la curiositat i va fer descobrir formes de vida d’altres temps. Buscar, triar i decidir entre aquells elements de la vida quotidiana i de l’entorn més immediat, com el mercat o la cuina del centre, els va permetre fer un treball autònom i de creació individual.

Art, Salut i Benestar

Programa que utilitza l’art com a recurs en l’àmbit de la salut, i que posa en valor els museus i les institucions culturals com a agents amb potencialitat de ser beneficiosos pel benestar de les persones.

Projectes:

Dones migrades amb simptomatologia d’estrès posttraumàtic (Vall d’Hebron)

Dones migrades - art, salut i benestar

Un grup de dotze dones d’origen cultural divers que pateixen simptomatologia d’estrès traumàtic ha treballat durant deu sessions a les sales del Museu, acompanyat de professionals de la institució i l’hospital, amb l’objectiu d’incorporar les arts com a recurs a l’àmbit terapèutic.

 “Aquesta iniciativa s’emmarca en un programa transversal recentment aprovat per l’Institut Català de la Salut (ICS) que busca avançar en l’aprofitament del valor terapèutic de les diferents disciplines artístiques i culturals.”

Art Gran. Persones grans i solitud (Agència de Salut Pública de Barcelona)

art gran | art, salut i benestar

Foto: Agència de Salut Pública de Barcelona

Cada cop hi ha més evidencia científica dels efectes beneficiosos de l’art en el benestar de les persones. La participació en activitats artístiques per part de les persones grans ajuda a tornar-se a connectar amb la comunitat.

L’objectiu del projecte és contribuir a la disminució de la solitud de les persones grans (a partir de 70 anys) de la ciutat de Barcelona a través de tallers d’art realitzats en els museus i espais patrimonials. El 2019 els equipaments culturals que formen part del projecte –Museu Picasso, MACBA, CCCB, Recinte Modernista Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, CaixaForum i el Museu Nacional- han treballat en l’elaboració del protocol d’actuació i constitució de l’equip que havia de dur a terme la intervenció i la selecció de les persones grans participants. Les 10 sessions del projecte s’havien d’implementar entre abril i juny de 2020, però a causa de la incidència de la Covid-19 el projecte segueix a l’espera que canviï la situació sanitària.

Respirar quadres (Residències Municipals de Barcelona)

Respirar quadres | art, salut i benestar

Foto: Gemma Reguant

La covid-19 ha posat en evidència la necessitat d’establir altres maneres de comunicar-nos que garanteixin el benestar de les persones i que alleugereixi  la seva situació d’aïllament físic i emocional. La falta d’aire en sentit real i figuratiu  ha dibuixat el paisatge de la malaltia: l’han patit els malats de la covid, però també les persones que s’han sentit soles o aïllades a casa seva, el personal sanitari lluitant contra la pandèmia, les persones de les entitats socials, desbordades i sobrepassades pel que estava passant, i especialment les persones grans que viuen en residències.

El projecte té com a objectiu, a partir d’una selecció d’obres del museu, aportar beneficis de salut a les persones a través de la respiració, la consciència sensorial i corporal acompanyats de Gemma Reguant, creadora del mètode fruit de la seva recerca i experta en veu i respiració.

Les sessions es duen a terme a les 4 residències municipals de la ciutat de Barcelona en horari de matí i en grups reduïts de persones grans que han estat escollits per la direcció dels centres.

Properes sessions: divendres: 5,12,19 i 26 de febrer de 2021, de 10 a 13 h.

Lloc: Residències municipals: Francesc Layret, Fortpienc, Josep Miracle i L’Onada Parc Guinardó

Relats compartits

Foto: Gemma Reguant

Residència per a Gent Gran Fort Pienc. Foto: Gemma Reguant

A partir de l’observació d’una obra o d’un conjunt d’obres d’art de la col·lecció del museu generarem una conversa que serà catalitzadora de records, memòries i desitjos. L’activitat permetrà a les persones participants construir relats de manera creativa i compartida que aportin nous significats molt personals i únics a les obres d’art. 

Sessions presencials: 13, 20, 26  d’abril; 3, 10, 17, 24, 31 de maig 7, 14, 22, 29 juny i 5, 12 19, 26 juliol  de 2021, de 10 a 13 h.

Lloc: Residències municipals: Francesc Layret, Fortpienc, Josep Miracle i L’Onada Parc Guinardó

Sessions en línia: 18 i 22 de maig: AFAB (Associació de Familiars amb malaltia d’Alzheimer de Barcelona), d’11h a 13h; 26 de maig: VINCLESBCN, d’11h a 12h i, 27 de maig i 10 de juny: Casals de la Gent Gran (Gràcia), d’11h a 12h.

Per saber-ne més us animem a llegir l'article La taula de museus i accessibilitat visita a la gent gran.

Recuperart-19 (Institut Català de la Salut, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Departament de Cultura)

Recuperart-19 | Art, salut i benestar

L'Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, proposa al col·lectiu sanitari un programa basat en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora el benestar emocional.

El programa està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o fins i tot lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic associats a la seva activitat professional durant la crisi del nou coronavirus.

Des del punt de vista clínic ha estat dissenyat pel Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el grup de recerca de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), encapçalats pel ​Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels dos directors del programa juntament amb ​Guillem d’Efak Fullana Ferré​, coordinador de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS.

Com participar-hi?

  • Només caldrà que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants, que els hi oferiran l’entrada gratuïta.
  • Se’ls hi proporcionarà un quadern especialment elaborat per l’activitat i una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals pivotarà la intervenció. Aquesta llibreta serà la guia per seguir l’activitat, que serà autoguiada, i detalla instruccions i pautes per al participant. La proposta d’activitats se centra en exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

On es desenvolupa?

  • L’activitat es desenvolupa de manera individual i autònoma en les sales de la col·lecció del museu.
  • Horari: de 10 a 18h de dimarts a dissabtes i de 10 a 15h en diumenge.

Museus que participen de la iniciativa: Museu de l'Empordà, Figueres; Museu d'Art de Cerdanyola; Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu; Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona; Museu de L'Hospitalet; Museu Pau Casals, El Vendrell; Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre; Museu Episcopal de Vic; Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal; Centre d'Art La Panera, Lleida; Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Esterri d’Àneu; Museu d'Art Modern de Tarragona; Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia; Museu d'Art de Girona; Museu de la Garrotxa, Olot; Museus de Sitges.

 

Art i Llengua

El programa L’art de parlar és fruit de la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Servei d’Educació al Llarg de la Vida del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La seva finalitat és fomentar un ensenyament competencial de les llengües a les escoles d’adults amb especial atenció a la comunicació oral i a l’alfabetisme transmèdia, entès com un conjunt d’habilitats, pràctiques, valors, sensibilitats i estratègies d’aprenentatge i intercanvi aplicades en el context de les noves cultures col·laboratives.

Apropa Cultura

Apropa cultura | Programes comunitaris

Apropa Cultura és una xarxa inclusiva que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer accessible la cultura a persones vulnerables.

El Museu Nacional en forma part en diverses línies de treball:

  • Facilitant l’accés a una programació especialitzada a un preu reduït.
  • Participant anualment en el programa Educa amb l’Art de formació per a educadors socials: 
  • Impulsant una sèrie de converses, Donar raons a l’esperança, entre les entitats socials i els equipaments culturals que formen part de la xarxa per tal de conèixer les seves inquietuds i necessitats en temps de pandèmia.
  • Participant en projectes de llarga durada, Respirar quadres, com el que estem desenvolupant a les Residències de persones grans de l’Ajuntament de Barcelona.

Sessions preparatòries per a professionals

Atenem als educadors socials i professorat d’escoles d’educació especial per compartir experiències que aportin nous coneixements i maneres d’aproximar-nos al patrimoni artístic des de l’accessibilitat universal.

També organitzem sessions de presentació de les exposicions temporals amb l’objectiu de posar a disposició eines metodològiques i recursos: https://www.museunacional.cat/ca/visites-les-exposicions

Si voleu fer-nos una consulta o una proposta podeu contactar-nos per correu a [email protected] o al telèfon 93 622 03 60, demanant pel Departament d’Educació.

Grup de Treball Museus i Accessibilitat

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, juntament amb altres museus de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana, forma part d’un Grup de Treball que tracta temes d’accessibilitat als museus. Aquest grup ha creat el Blog sobre Museus i Accessibilitat que recull les seves experiències i d’altres que siguin d’interès i que tractin temes d’accessibilitat en el sentit més ampli del terme.

Programes comunitaris