Joves

Joves

Print

El Museu Nacional és un espai obert que us convida a compartir idees, dialogar sobre art i també inspirar-vos i desenvolupar projectes de creació artística. 

Aquí hay dragones (Art Jove 2019)

Fancín "Aquí hay dragones" - Art Jove 2019

Aquí hay dragones és un treball de recerca del Colectivo Caiser, que es transforma en un recorregut per la muntanya de Montjuïc en recerca de monstruositats que fan complexa la definició de patrimoni. El recorregut el composen cinc coordenades geogràfiques: el Museu Nacional, la Font de l'Diable, el pantà de la Foixarda, el Jardí Botànic i el cementiri de Montjuïc. A cada coordenada s'explora una construcció de monstruositat, la interpretació es realitza a partir de dues lectures que situen el concepte en diferents territoris i moments històrics i es connecten mitjançant una obra d'al Museu Nacional.

El projecte es veu materialitzat en el fanzine Aquí hay dragones, produït gràcies a la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i Sala d’Art Jove.

Consulteu la publicació digital del fanzine Aquí hay dragones (pdf - 14,3 Mb).

Una gestió diferent del dolor (Art Jove 2018)

Un recorregut sonor i textual alternatiu a les visites convencionals al museu a través de 10 obres de la col·lecció. Un projecte d'ivaquexuta (Oriol Fuster Cabrera), produït gràcies a la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i Sala d’Art Jove.

Els audiorelats i textos del recorregut que es proposen pretenen una actualització inclusiva de les narratives del museu des de les subjectivitats de gènere, raça, classe, capacitat, edat i colonialitat; així com una mirada dels col·lectius marginats i persones alteritzades que rarament es veuen representades en els discursos oficialitzats.

Presentació del projecte: 19 de setembre, 18.30 h. Gratuït

Vegeu l'itinerari virtual

Full de sala de l'itinerari (pdf - 2,63 Mb)

#gestiódolor

Assumpte: una forta intuïció (Art Jove 2017)

L'escola El Bruc cedeix al museu el mural, que varen realitzar alumnes l’any 2012, amb la direcció artística d’Alícia Castro i tot seguint les traces d’una peça de l’artista Sol LeWitt, una maniobra impulsada pels artistes Aldo Urbano i Daniel Moreno Roldán.

Els artistes fan donació a perpetuïtat del nou mural al Departament d’Educació del museu.

Per més informació, consulteu l'activitat.

El Nostre Raval. Projecte fotogràfic amb joves

Projecte vinculat a l’exposició Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010

Entre 1958 i 1961 Joan Colom es va endinsar al barri del Raval amb la seva càmera per copsar (furtivament) la vida dels seus carrers i la seva gent. Ho feia amb la mirada d’aquell qui explora una realitat que li és aliena. Cinquanta anys més tard, 25 joves del Raval, de 13 a 17 anys, acompanyats de la fotògrafa Mònica Roselló, s’han enfrontat a les obres de Colom i han fotografiat els carrers, les cases, les vides del seu barri. 

Museu Nacional d'Art de Catalunya | El Nostre Raval

Els projectes fotogràfics, que es van poder veure a l’Espai EducArt del museu fins a finals del mes de setembre de 2014. Del 16 al 27 de febrer de 2015 podreu veure la mostra al Casal de Barri Folch i Torres. D’aquesta manera acabem teixint els fils que uneixen l’obra de Joan Colom i la mirada fotogràfica dels joves amb el seu territori, el barri del Raval.

Entrevista a la Cadena Ser  (9 de maig de 2014):

 

Enllaç al blog del projecte

Amb la col·laboració de 

logo

Binomis

Què us inspiren aquestes dues imatges posades de costat? Escolliu una imatge de les nostres col·leccions i construïu els vostres binomis, redacteu un eslògan que les relacioni i envieu-nos-ho a internet@museunacional.cat. Les penjarem a la nostra galeria virtual i/o grup de Flickr del museu.

Banksy

Lapidació de sant Esteve

Sigueu vídeo-artistes

Feu servir els vostres dots d’artista i envieu-nos un vídeo art a internet@museunacional.cat partir de les obres de la col·lecció. A finals d'any seleccionarem els tres que ens agradin més, els penjarem al web i us regalarem un lot de catàlegs.

Ismael Smith i el Fons d’Armari (Art Jove 2015)

Figurí, Ismael Smith, cap a 1913

Per segon any consecutiu, el museu participa amb l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya a la convocatòria Art Jove per desenvolupar projectes en el marc de la Sala d’Art Jove al llarg de l’any 2015. El projecte guanyador aquest any per a la realització de projectes d’intervenció en l’àmbit museístic i patrimonial és la proposta de Rafael Marcos i Mario Páez: Ismael Smith i el Fons d’Armari.

El projecte se centra en la figura d’Ismael Smith, artista que s’emmarca en el modernisme tardà i que va ser denunciat i internat després d’una sèrie d’escàndols provocats per les seves tendències nudistes i sexuals. En el projecte s’analitzen les condicions que van vertebrar l’"armarització" de Smith tant en els cercles bohemis com en l’acadèmia modernista-noucentista, i que, posteriorment, perdura en el discurs del mateix museu fins a la seva reivindicació en la nova presentació d'art modern.

Més informació del projecte

Podeu consultar la resolució de les convocatòries de Producció i Mediació al web de la Sala d'Art Jove

 

Un col·leccionisme heterodox. El llegat T.F. (Art Jove 2014)

Intervenció artística en forma de recorregut guiat i dramatitzat per diferents espais del museu, que es repeteix 3 dissabtes del mes de novembre de 2014.
Aquest recorregut presenta l’origen i desaparició d’una de les col·leccions més fascinants de la història recent catalana. És la col·lecció de T.F., anarquista que a través de la seva activitat a les Patrulles de Control dins del Comitè Central de Milícies antifeixistes de Catalunya, va anar reunint un conjunt heterodox de peces per tal que aquestes no fossin destruïdes pels seus companys revolucionaris. És un viatge que va de la iconoclàstia a la iconodulia, tot passant per cadascun dels períodes històrics representats al museu.
Amb la participació de Pilar Bonet, Jorge Luís Marzo i Pilar Cruz.

Projecte guanyador de la convocatòria Art Jove 2014 de l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, dins la modalitat d’arts visuals en relació a l’àmbit museístic i patrimonial 

Vegeu el butlletí del projecte (pdf - 3 Mb)

Vegeu el vídeo final de projecte

Sala d’Art Jove

aprendre joves