Crist al Paradís

Print
Ubicació: 
sala 027.1
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Bartolomé Bermejo
Còrdova, cap a 1440 – Barcelona, cap a 1501
Etiquetes socials: 
Descripció:

«Crist al Paradís» és un dels quatre compartiments conservats d’un retaule dedicat a Crist, obra de Bartolomé Bermejo, pintor cordovès que va desenvolupar la seva tasca coneguda a la Corona d’Aragó. L’obra de Bermejo, caracteritzada per un realisme mancat d’idealitzacions, incorpora algunes novetats de la pintura nòrdica, com l’ús de l’oli com a aglutinant, que substitueix el tremp d’ou.

Sembla que les quatre pintures formaven part d’un mateix retaule dedicat a Crist Redemptor. El martiri, la mort i la resurrecció posen en valor el simbolisme d’un sacrifici destinat a alliberar la humanitat de les accions pecaminoses. Aquestes obres es documenten a París el 1898, a la col·lecció del pintor Sáenz de Tejada. A la seva mort, José Muñoz Ortiz les adquireix i les ven el 1914: dues al Museu d’Art i d’Arqueologia de Barcelona, gràcies a la mediació de Salvador Sanpere i Miquel, i dues a Teresa Amatller i Cros, amb la intervenció de Josep Gudiol.

Les altres taules del conjunt es poden veure també exposades al museu: Resurrecció, Davallament de Crist als Llimbs i Ascensió.

Pintura

Cap a 1475

105,5 x 68 cm

Dipòsit de la Fundació Privada Institut Amatller d'Art Hispànic, 2018

Núm. del catàleg: 

251907-000

Compartiment d'un retaule d'estructura desconeguda. Al MNAC es conserven dues taule del mateix conjunt, amb la Resurrecció de Crist i Descens de Crist als Llimbs, i una altra, l'Ascensió, procedeix de la col·lecció de l'Institut Amatller d'Art Hispànic (Barcelona). S'ha proposat la hipòtesi que Bermejo realitzés aquestes pintures durant el seu sojorn a València o a Aragó, però es desconeix l'origen de les peces.
Oli i daurat sobre fusta
Segle: XV
Tema: Religió
Bartolomé Bermejo - Christ in Paradise - Circa 1475
Christ in Paradise
Bartolomé Bermejo - Ascension - Circa 1475 [1]
Ascension [1]