La moneda: de la conservació-restauració a l’anàlisi metal·logràfica

La moneda: de la conservació-restauració a l’anàlisi metal·logràfica

Dimarts 2 i 9 d'abril de 2019, de 17 a 20 h

Lloc: 
Sala de Consulta del GNC
Preus: 

Activitat gratuïta

Material: 
PDF icon Programa (pdf - 508 Kb)

Programa (pdf - 508 Kb)

Descripció:

El Gabinet Numismàtic del Museu Nacional organitza, excepcionalment, aquest seminari monogràfic sobre els metalls amb l’objectiu de permetre tenir una primera aproximació al que és l’ànima i base material de la moneda.

El coneixement i estudi del contingut metàl·lic del numerari és un element imprescindible des de totes les òptiques del patrimoni numismàtic. D’una banda, per la pròpia preservació en les millors condicions de les peces d’acord amb els criteris i protocols de la conservació preventiva. D’una altra, per fer front a les diverses patologies que els metalls sorgits de contextos arqueològics o ubicats en espais no apropiats pateixen i que requereixen d’intervencions curatives en el procés de restauració. A més, pel que fa a l’estudi numismàtic, l’anàlisi dels metalls amonedats té un relleu extraordinari per la quantitat d’informació que aporta. No només per poder determinar l’autenticitat o la falsedat de les peces sinó, sobretot, per veure la composició metal·logràfica i poder analitzar sèries àmplies. El curs ofereix l’oportunitat de treballar amb l’instrumental necessari l’aplicació de l’anàlisi química no destructiva d’aliatges metàl·lics amb tècniques de raigs X.

Aquest seminari tindrà una durada de 6 hores dividides en 2 sessions:

Dimarts 2 d’abril, De la conservació preventiva a la intervenció curativa dels metalls amonedats.
A càrrec de Benoit de Tapol, restauració i conservació preventiva del Museu Nacional, i Isabel Moreno, conservació-restauració del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Dimarts 9 d'abril, El metall de la moneda: identificació per anàlisi no destructiva de raigs X.
A càrrec de Ignasi Queralt, investigador científic del Departament de Geocìencies, IDAEA/CSIC i Consell Superior d’Investigacions Científiques, i Joan Pujol, químic i director tècnic de Fischer Instruments S.A.

 

Coordinació: Albert Estrada-Rius, conservador en cap del Gabinet Numismàtic de Catalunya

 

Amb la col·laboració de

Informació i reserves: 

 

Gabinet Numismàtic de Catalunya
T. 93 622 03 60
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h
[email protected]

 

Places exhaurides
 

La matrícula dóna dret a un certificat d’assistència

Per assistir al Curs, cal reservar plaça: ens heu de facilitar per telèfon o per correu electrònic nom, cognoms, domicili, població, codi postal, telèfon i correu electrònic de contacte.

 

 

 

 

Vegeu el denari a la col·lecció online

República romana, denari, 90 aC (MNAC/GNC 021992-N) Gabinet Numismàtic de Catalunya del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona