Naixement de la Mare de Déu

Print
Ubicació: 
Sala 38.3
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Francesc Pla Duran dit "El Vigatà"
Vic, 1743 – Barcelona, 1805
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
Descripció:

El 1778 Carles III va promulgar el decret de lliure comerç amb les colònies espanyoles d’Amèrica, la qual cosa va representar un punt d’inflexió per a la burgesia catalana, que va esdevenir la classe emergent el darrer quart del segle XVIII. Una part dels beneficis els va invertir en la construcció i la decoració de cases pròpies. Una cambra noble d’una d’aquestes cases, segurament del voltant de Barcelona, es va decorar amb una sèrie pictòrica dedicada a la vida de la Mare de Déu, formada per 16 pintures, 12 de les quals es conserven al museu, que es va encarregar a Francesc Pla Duran (el Vigatà). Era un dels artistes més sol·licitats a l’hora de pintar els interiors de mansions de la burgesia catalana.

L’estil de l’artista és rupturista respecte dels criteris de l’academicisme de l’època, ja que ofereix una pinzellada solta, ràpida i enèrgica, i una pintura de gust amable pròxima al rococó.

Pintura

Cap a 1780

167,5 x 109 cm

Donació Girbau SA a la Generalitat de Catalunya; en dipòsit al MNAC, 1997

Núm. del catàleg: 

202168-000

Sèrie dedicada a la vida de la Mare de Déu, formada per 16 pintures, 12 de les quals es conserven al MNAC i les altres 4 són propietat de col·leccionistes particulars. Procedeix de Lloret de Mar (la Selva).
Tremp sobre tela
Segle: XVIII
Tema: Religió
Francesc Pla Duran dit
Naixement de la Mare de Déu